MAXSTORE ve Android SmartPOS Uygulamalarının Yeni Dünyasını Anlamak

· Beyaz kağıt
broken image

İki PAX uzmanı, MAXSTORE (Önceden PAXSTORE'un) ödeme sektörünü neden kasıp kavurduğunu ve giderek artan sayıda banka ve ticari hizmet sağlayıcısının sağladığı operasyonel ve finansal avantajlardan nasıl yararlandığını açıklıyor.

broken image

MAXSTORE bünyesinde bulunan ve sayıları her geçen gün artan Acquirer banka, ödeme hizmet sağlayıcıları (PSP) ve üye işyerlerinden de anlaşılacağı üzere, operasyonel ve finansal faydalarıyla “Ödeme Sistemleri” sektörünü adeta kasıp kavuran yenilikçi bir platformdur.

Kullanıcısının istediği uygulamaları cihazlarında kullanmasına olanak sağladığı için bir uygulama marketi (App Store), mobil bir cihazı akıllı bir cihaza dönüştüren için en önemli kriter olmaktadır. Akıllı cihazlar için uygulama marketlerinin (App Store) önemine dair bir örnek vermek gerekirse Google Play Store, 6 Mart 2012’de hayata geçirilmiş ve 10 yıl sonrasına yani bugüne baktığımızda ise 3,5 milyondan fazla uygulama ve yıllık 108 milyar indirmeye sahip olmayı başarmıştır ve her geçen gün bu sayılar artmaya devam etmektedir.

MAXSTORE, Android Akıllı POS terminalleri (SmartPOS) için de aynı rolü üstleniyor ve ödeme hizmeti sağlayan & sağlamayan tüm uygulamaları akıllı cihazlara güvenli bir şekilde yükleyerek bu yeni nesil terminallerin tüm potansiyellerinin gerçekleştirilmesini mümkün kılıyor. Günümüzde MAXSTORE 100'den fazla ülkede ve 5 milyondan fazla Android SmartPOS’da kullanılmaktadır. MAXSTORE tarafından yönetilen 7.000 uygulama mevcut olup, MAXSTORE’un her geçen gün daha mükemmel hizmet sunmasına katkı sağlayan 2.500 freelance uygulama geliştiricisi bulunmaktadır.

MAXSTORE’un iki ana işlevi vardır: hem bir Uygulama Marketi (App Store) Pazar Yeri (Marketplace) olarak çalışır hem de gelişmiş bir Terminal Yönetim Sistemi olarak hizmet sunar.

Uygulama Marketi (App Store) Pazar Yeri (Marketplace) nasıl çalışır?

Uygulama Marketi (App Store) Pazar Yeri (Marketplace), uygulamaların güvenli bir şekilde yayınlanmasını ve yönetilmesini sağlar. Ayrıca Freelance Yazılım Geliştiricilerin (ISV'ler) uygulamalarını pazarlamaları için bir satış ağı ve kullanıcıların ilgilendikleri uygulamaları seçmeleri için bir mağaza kanalı olarak görev görmektedir.

MAXSTORE, Android SmartPOS’ların ve ek olarak tabletler veya akıllı telefonlar gibi bilinen Android cihazların merkezi şekilde yönetilmesi için güvenli bir uygulama marketi (App Store) altyapısı sağlamaktadır. Uygulamaların yayınlanmasından gelir fırsatı yaratması, rakip firmalardan verilen hizmet noktasında farklılaşması ve üye işyerlerinin verilen hizmete bağlılıklarının artmasından dolayı MAXSTORE; sektördeki üye işyerlerine hizmet sağlayan bütün firmalara büyük oranda avantaj ve öne geçme fırsatı sağlamaktadır.

MAXSTORE sistem erişimi, bir admin ve developer merkezi aracılığıyla sıkı bir şekilde denetlenir ve anlık olarak kontrol edilir. Modern bir kullanıcı arayüzü (UI) sayesinde MAXSTORE'un kullanımı oldukça kolaydır ve Ödeme Sistemleri ekosistemindeki tüm oyuncuların ihtiyaçlarını karşılamak için yaratılmış zengin bir mimariye sahip veritabanı dizaynı bulunmaktadır.

Birçok paydaşı bulunan bir ödeme endüstrisi ekosistemi

broken image

Yazılım geliştiriciler, uygulamalarını yayınlamak için öncelikle PAX Technology'nin AppScan web güvenlik tarama hizmetini kullanırlar. Bu hizmet ile uygulamalarını her türlü virus, sızma, code injection ve kötü amaçlı yazılımların bulunması amacıyla taratmaktadırlar. Sonrasında ilgili uygulamalar yayınlanmak için hazır hale getirilmiş olur.

Pazar Yeri (Marketplace) sahipleri genellikle bir Acquirer veya üye işyeri hizmet sağlayıcısı olmaktadır. Üye işyerlerine hangi uygulamaların sunulacağının kararını verip bu uygulamaları ilgili geliştiricilerden ücreti karşılığı veya ücretsiz bir şekilde almaktadırlar. Bu süreç içerisinde pazar yeri (Marketplace) sahipleri tamamen bağımsız bir şekilde hareket etmekte olup PAX herhangi bir şekilde sürece dahil olmamaktadır.

Üye işyerleri, Android SmartPOS üzerinden veya web üzerinden log-in olarak kendi MAXSTORE panellerine erişebilirler. Mağazalarında veya satış noktalarında bulunan terminallerde hangi uygulamaların çalıştırılacağının tam kontrolü üye işyerlerine ait olabilmekte olup, Paxstore üzerinden bu yönetimi sağlayabilmektedirler. (Pazar yeri (Marketplace) sahibinin Acquirer banka veya ödeme hizmet sağlayıcısı olduğu durumlarda POS yönetim ve operasyonu direk ilgili hizmet sağlayıcı aracılığı ile MAXSTORE üzerinden yapılabilmektedir.)

SmartPOS’un tedariğini ve desteğini sağlayan MAXSTORE Sistem sahipleri bu ekosistemin son paydaşlarıdır. Uygulama yükleme izinlerine sahip olan bu paydaşlar çoğunlukla MAXSTORE platformunun Terminal Yönetim özelliklerine yoğunlaşmışlardır.

Üye işyerleri, hangi uygulamaları kullanabilir?

Üye işyeri hizmetlerini geliştirmek isteyen Acquirer’lar için MAXSTORE üzerinde aktif olarak çalışan binlerce uygulama vardır ve her geçen gün bu uygulamalara yenileri eklenmektedir.

Sistemdeki uygulama görünümlerini sadeleştirmek için her uygulama açıkça kategorilere ayrılmış ve açıklanmıştır. En önemli ayrım; ödeme kabul eden uygulamalar ile ödeme alma hizmeti sunmayan diğer katma değerli uygulamalar arasındadır.

Ödeme almayı mümkün kılan uygulamalar ülkelere, bölgelere ve Acquirer’lar göre değişiklik gösterir. Uygulamalar MAXSTORE'a yüklenmeden önce, ihtiyaç olan sertifikalarını yüklemiş ve akreditasyonlarını tamamlamış olmaları gerekmektedir.

broken image

En popüler ödeme kabulü içermeyen (non-payment) uygulama kategorileri şunlardır:

1. Satış süreci içeren uygulamalar

  • Normal bir satış işlemini kaydetmek için kasa uygulamaları
  • Perakende kasa çözümleri
  • Sektöre özel, ödeme de kabul eden çeşitli satış platformları
  • E-ticaret sipariş süreçleri
  • Envanter ve stok yönetimi

2. Müşteri edinme ve elde tutma (retention) uygulamaları

  • Sadakat ve ödül programları
  • Hediya Kartları
  • Kuponlar ve makbuzlar
  • Müşteri anketleri

3. Rezervasyon ve planlama uygulamaları

  • Masa rezervasyonları
  • Bilet satışı, rezervasyon ve bilet kontrol
  • Personel yönetimi, planlama ve zaman çizelgeleri
  • Eve teslimat ve sipariş sırası yönetimi

4. Dijital uygulamalar

  • Elektronik mesajlaşma
  • Dijital makbuzlar
  • Masadan uygulama ile sipariş etme (Order@Table)
  • Dijital sözleşmeler
  • COVID-19 sağlık kontrolleri uygulamaları

5. Terminal Yönetim uygulamaları

  • Uzaktan tanılama ve destek sistemleri
  • Raporlama, veri inceleme ve analitik gözlem
  • Ürün tedariki ve lojistiği
  • Uzaktan Key Yükleme

Terminal Yönetim Sistemi nedir?

MAXSTORE modern bir dijital platform olarak; terminal sahipliğinin yönetimini sadeleştiren, cihaz güvenliğini iyileştiren ve geliştiren yeni nesil terminal yönetim özellikleri sunar. Bu özellikler, önceki yayınlanan yazıda bahsedildiği üzere, Android SmartPOS terminallerinin tüm avantajlarından yararlanılarak kullanılmasına olanak tanır ve maksimum faydayı gözetir.

Sistem sahipleri MAXSTORE’un anlaşılır ve sade panel göstergeleriyle, sahadaki cihazlarının gerçek zamanlı statüsüne erişim sağlar ve eski POS donanımı ve eski nesil terminal yönetim sistemlerine göre çok daha hızlı müdahale etme avantajını elde ederler. Maliyetli saha müdahaleleri yerine sorunları uzaktan çözerek büyük maliyet tasarrufları elde edilir.

Elbette burada sadece yazılım yükleme ve parametre yönetiminden bahsetmiyoruz, çünkü MAXSTORE klasik bir Terminal Yönetim Sisteminden çok daha fazla avantaj sunuyor ve terminal sahiplerinin uzaktan destek, sorun giderme ve tanılama gibi uzaktan yönetim sistemi özelliklerine çok daha düşük bir Toplam Sahip Olma Maliyetiyle (Total Cost of Ownership) ulaşmasını mümkün kılıyor.

Bahsi geçen sistem ile, gerçek zamanlı veri raporlaması özelliğiyle anlaşılır veri analizleri sağlanıyor. Uzaktan key yükleme işlemi, maliyetli olan saha teknisyen ziyaretlerini ve cihazların gereksiz yere saha merkezine geri çağırılması ihtiyaçlarını ortadan kaldırıyor. İşletim sistemi, gerektiği takdirde uzaktan (Over The Air -OTA) güncellenebiliyor.

MAXSTORE, yalnızca PAX tarafından üretilen donanımları değil, herhangi bir Android cihazı da yönetebilir, bu da üye işyeri yönetimini kolaylaştırır ve bununla ilgili yönetim zorluklarını ortadan kaldırır.

MAXSTORE sayesinde uygulamalar uzaktan başlatılabilir, gerçek zamanlı olarak terminallere çeşitli yüklemeler yapılabilir ve gerektiğinde terminal gruplarına parametre güncellemeleri uygulanabilir. Elbette, toplu olarak işletim sistemi güncelleme ve yazılım yükleme yönetiminin avantajları bunlarla sınırlı değil. Örneğin, MAXSTORE ile birden fazla performans metriği sürekli olarak izlendiğinden; oluşabilecek çeşitli aksamaları ve mağaza karışıklıklarını en aza indirmesi ile bakım-onarıma dair azaltıcı&önleyici faydalar sağlaması da mümkün olmaktadır.

broken image

Birçok kurum, işletim sistemi güncelleme, terminallerin otomatik başlatılması veya toplu uygulama yükleme gibi özelliklere "sıfır fiziki temas" ile yönetim imkanı sağladığı için MAXSTORE'u kullanmayı tercih ediyor. Bir terminal, internete bağlı halde sahada olduğunda, önceden tanımlanmış profilleri indirmek için MAXSTORE'a bağlanacak ve fiziki yüklemelere kıyasla insan gücü kaynaklarından tasarruf sağlayan birçok işlemi otomatik olarak gerçekleştirebilecektir.

Kullanım seçenekleri nelerdir?

MAXSTORE, birden fazla kullanıcı tarafından yönetilebilir ve Software as a Service (SaaS) çözümü olarak adlandırılan bir yapıda çalışmaktadır. Teknik anlamda baktığımızda bulut mimarisi gözetilerek tasarlanmıştır ve yüksek ölçeklenebilirlik, kullanılabilirlik ve bilgi verisi güvenliği sağlamak için dünyanın en çok tercih edilen servisi olan Amazon Web Servisleri (AWS) altyapısı kullanılmaktadır.

Ayrıca pazar yeri (Marketplace) sahipleri daha geniş bir destek sisteminin parçası olmak isterlerse, dünyanın daha yenilikçi ticari hizmet sağlayıcılarından bazılarının yapmaya başladığı gibi, Restful API kullanarak MAXSTORE'u kurumsal altyapı yönetim sistemlerine entegre etme seçeneğine de sahiptir ve böylece tam donanımlı bir sistem kurabilmelerine olanak sağlanmaktadır.

Peki ne kadar güvenli?

Güvenlik, PAX Technology için en öncelikli konulardan biridir ve bu MAXSTORE'un sistem mimarisinin ve tasarımının her köşesine yansımıştır. MAXSTORE’un bu mimari yapısı ve güvenlik kontrolleri, platforma veya içinde tutulan verilere yetkisiz erişimi denetler ve engeller. MAXSTORE kullanıcısı; Acquirer banka, Ödeme hizmet sağlayıcısı, freelance yazılım geliştiricisi veya büyük bir üye işyeri olması farketmeksizin tüm uygulamalar ve terminaller üzerinde tam kontrole sahiptir ve doğal olarak çeşitli yetkilerle veri gruplarına göre erişim ayrıcalıkları sağlayabilir.

Amazon AWS’nin dünya çapında bulunduğu konum, veri güvenliğine verdiği önem ve saldırıları önlemek için uyguladığı bir dizi güvenlik protokolü sayesinde MAXSTORE’a bulut sağlayıcısı olarak tercih edilmesini sağlamıştır. Ayrıca, sistemde çok faktörlü rol bazlı olarak kullanıcı doğrulama desteklenmekte (2FA) ve bunun kullanımı gereklilik arz etmektedir. Uygulamaların yüklenmesini ve yayınlanmasını kontrol etmek için çok güçlü kriptografiler ve dijital imzalamalar uygulanmaktadır. Ayrıca her uygulamanın platforma kabul edilmeden önce bir güvenlik doğrulamasından geçmesi gerekir ve o zaman dahi terminal sahibinin bir uygulamayı yüklenmeden önce onaylaması gerekecektir. MAXSTORE POS istemcisi, varsayılan olarak yüklenmiştir ve güvenliği sağlanması amacıyla kriptografik olarak imzalanmıştır. PAX tarafından sağlanan güvenli key yükleme olanakları, uluslararası kart şemaları tarafından baştan sona doğrulanmış ve onaylanmıştır.

Konum belirleme servisi, tam zamanlı şekilde bir terminalin konumunu izleyerek PCI gözetim adımlarının gereksinimlerine uyumu ve herhangi bir şüpheli terminal hareketinin veya değiştirilmesinin bildirilmesini sağlar. Coğrafi mevki koruma duvarı (Geo fencing) özelliği, konum bazlı kısıtlama özelliği sağlar ve terminal belirli bir alan dışına çıktığı takdirde cihaz sahibine anında uyarı verebilir.

MAXSTORE'un yüksek güvenlik kapasitesinin en önemli onayı, PCI DSS güvenlik sertifikasıdır. Bu, diğer uygulama marketi (App Store) Pazar Yeri (Marketplace) yerlerinde ve Terminal Yönetim Sistemlerinde bulunmayan bir sertifika olup MAXSTORE’u diğerlerinden ayıran bir başka özelliktir.

broken image

PAX perspektifi
 

Yukarıda bahsettiklerimizle birlikte, birden fazla uygulamanın tek bir cihazda çalışmasını sağlamak için bir uygulama marketinin (App Store) olmasının kritik önemi çok daha iyi anlaşılmaktadır. Akıllı telefonlarda olduğu gibi bir uygulama marketi (App Store), bir cihazı gerçekten "akıllı" hale getirmek için gereken tüm özellikleri ekler. MAXSTORE, Android SmartPOS terminallerinin tüm potansiyelini ortaya çıkaran bir platformdur ve kısaca özetlemek gerekirse, MAXSTORE olmadan SmartPOS'unuzun birçok önemli avantajından yararlanamazsınız.

MAXSTORE'a bu kadar büyük yatırım yapmamızın başlıca nedeni, üye işyerlerine hizmet sağlayan Acquirer’ların ve PSP'lerin yararına yeni özelliklerin ve faydaların sürekli olarak eklenmesini ve en yüksek düzeyde güvenlik korumasını sağlamak için olmasıdır. Bu sayede maksimum müşteri memnuniyeti sağlanması hedeflenmektedir. Yaptığımız yatırımlar ile değerin donanımdan yazılım tarafına doğru yoğunlaştırılması sağlanmıştır ve bu sayede birçok katma değerli servisin piyasaya sürülmesine ön ayak olunmuştur.

Acquirer’lar, ödeme servisi sağlayıcıları ve üye işyerleri tarafından Android dünyasından yararlanılmasını sağlayan PAXSTORE, sunduğu eşsiz avantajlarla bu dünyayı daha da mükemmel bir noktaya taşıyor.

Tüm bunlara ek olarak, MAXSTORE üzerinden kullanılabilen bir Katma Değerli Servisler (VAS) paketini de tanıttık. Bu paketin içeriğinde: Terminallerin uzaktan kontrolü için Air Viewer, iş ve veri analitiği sağlamak için GoInsight, uygulamaları güvenlik zayıflıkları ve tehditleri açısından kontrol etmek için Cloud Scan, uzaktan key yükleme için Rhino RKI ve bir mesajlaşma hizmeti olan Cloud Messaging vardır. Bu saydığımız özelliklere sahip yeni VAS dünyası yakında tüm kullanıcıların hizmetine sunulacak ve tüm ekosisteme fayda sağlayacaktır.

broken image

MAXSTORE'un bir diğer önemli unsuru, uygulama geliştiricilerin uygulamalarını test etmeleri, raporlama ve analiz yapmaları, uygulamaları kriptografik şekilde dijital olarak imzalamaları ve sahip olunan tüm abonelikleri yönetmeleri için gereken tüm araçları sağlayan kapsamlı bir uygulama geliştirici merkezine sahip olmasıdır.

Dünyanın dört bir yanında 100’den fazla ülkede hizmet sağladığımız müşteriler, uygulama marketi (App Store) Pazar Yeri (Marketplace) ve Terminal Yönetim Sistemi alanlarında çözümümüzün sağladığı faydaları ve verimliliği fark ediyor ve işlerine sağladığı katma değeri her geçen gün daha da fazla görüyor. Ekosisteme sunduğumuz faydalar sayesinde bu alanlarda pazar lideri olmaktan gurur duyuyoruz.

PAX Türkiye ekibi, MAXSTORE'un işletmenize nasıl fayda sağlayabileceğini anlatmak ve yeni nesil Android SmartPOS çözümlerimizin birçok avantajını göstermek için sabırsızlanıyor.

Konuyla ilgili bir sunum ve toplantı organize edilmesini isterseniz, bizlerle iletişime geçebilirsiniz.