Ödeme Kuruluşları ve Üye işyeri Hizmet Sağlayıcıları Android SmartPOS ile nasıl katma değer sağlar

· Beyaz kağıt
PAX A920Pro SmartPOS Android Mobile

Andrea Zucchiatti, Chief Product & Security Officer, PAX EMEA

Chad Roberts-York, Technical Manager, PAX UK

Conor Devane, MAXSTORE Manager, PAX EMEA

Sadece Teknik Özelliklerden Çok Daha Fazlası

Kimse sadece motor büyüklüğünden dolayı seçerek araba almaz. Satın almada konfor, güvenlik, yakıt tüketimi gibi birçok önemli faktör kararı etkiler ve bu kararlar hem tasarıma hem de teknik özelliklere dayanır.
 

Örneğin bir iPhone satın almak istediğinizde, müşterilerin Apple’ı seçmesini sağlayan marka değeri, estetik, kullanıcı deneyimi (UX) ve yüksek kaliteli mühendislik gibi faktörlerdir.

Bir POS terminalinin sağladığı değer de aynı şekilde teknik özelliklerinin toplamından çok daha fazladır. Evet, PAX ürünlerinde kullanılan ARM işlemciler ve Android işletim sistemi artık daha hızlı ve daha güvenli işlem sağlıyor, ancak PAX’ın sunmuş olduğu katma değer bunlarla sınırlı değil. Buradaki katma değerin ölçüsünü belirleyen şey, ödeme kuruluşları, acquirer’lar ve bankaların bu değeri nasıl kullandığına ve fayda sağladığına bağlı olmaktadır.

Pax Teknoloji’de, yazılım geliştiren kişi veya firmalar için kullanışlılığı artırmak ve üye işyerlerinin diğerlerinden avantajlı olmasını sağlamak için yeni fırsatlar ve çözümler yaratmaktayız. Bu blog yazısında seçkin teknik özellikleri ve tüm dünyada bu katma değerlerin nasıl müşteri deneyimini optimum seviyede geliştirdiğine dair örneklere yer verip inceleyeceğiz.

Daha büyük, renkli ve dokunmatik ekranlar…

Android SmartPOS terminallerimizin en önemli özelliklerinden biri, her bir ihtiyaç için ayrı bir cihaz temin etmek yerine, tüm ihtiyaçları tek bir cihazda toplayabilme avantajıdır. Böylece finansal tasarruf ve kullanım kolaylığı gibi faydalar sağlayabilmektedirler. Teknoloji geliştikçe yeni uygulamaların klasik POS’lara göre daha büyük ekran ihtiyacı doğurduğunun farkındayız. Bu sebeple Android terminallerimizde daha büyük ekranlar kullandık. Bu sayede çalışan zaman yönetimi, randevu rezervasyonları, bahşiş yönetimi ve sipariş alma gibi birçok Android uygulaması artık başarıyla PAX terminallerine taşınabilir. Bu ekranlar ve Android işletim sisteminin geniş imkanları sayesinde geniş ürün fotoğraflarına, firma logolarına, hatta ürün yerleştirme ve reklamlara kadar birçok medya ürününü göstermek ve oynatmak mümkündür. Böylece bir POS terminalinden beklenen performansın çok daha üzerinde katma değer yaratılabilmektedir.

PAX A77 white SmartPOS

PAX Teknoloji'nin terminallerine dahil ettiği bu yüksek kaliteli ekranlar, kullanıcı deneyimini iyileştirmeye, işlemleri basitleştirmeye ve kullanım için gereken eğitim süresini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Terminallerde üye işyerlerinin kendi kurulumlarını yapmalarına olanak tanıyan ve saha çalışanlarının artık yerinde kurulumlar için üye işyerlerini ziyaret etmesine gerek olmayan bir akış kullanılmaktadır.

PAX’ın tasarımı ile doğrudan dokunmatik ekrana güvenli şekilde PIN girişi mümkün olmakta ve böylece tek bir cihazın hem çalışan hem de son kullanıcı için kullanımı daha kolay hale getirilmektedir. Bu akış oluşturulurken veri güvenliği için gerekli tüm güvenlik sertifakaları alınmış olup, PCI standartları korunmuştur.

Neden kamera?

POS terminallerinde hiçbir zaman kamera bulunmazken, bunlar neden şimdi olmaya başladı? PAX genellikle çalışanın kullanması için üstte ve son kullanıcının etkileşimi için arkada olmak üzere toplamda 2 kamera kullanmaktadır, böylece kamera ihtiyacının olabileceği her türlü iş senaryosunda en efektif şekilde operasyonel çözümler yaratılabilir.

Ayrıca son yıllarda ödeme yöntemlerinin sayısı oldukça arttı ve tüketici tercihleri de değişti. Kredi ve banka kartı ödemeleri artık, bir ödeme işlemini başlatmak için QR kod teknolojisine dayanan Alipay ve WeChat Pay dahil olmak üzere Alternatif Ödeme Yöntemleri (APM'ler) ile destekleniyor. PAX cihazlarındaki entegre kameralar ve barkod tarayıcılar, bir QR kodunun hızlı ve verimli bir şekilde okunmasını sağlayarak bir üye işyerinin her zamankinden daha fazla mağaza içi ödeme seçeneğini kabul etmesine olanak tanıyor. Bu sayede, kabul edilemeyen ödeme yöntemlerinden dolayı üye işyerinin müşteri kaybını önlüyor ve tüketicilerin tercih ettiği tüm ödeme yöntemlerinde hizmet verilmesini mümkün kılıyoruz.

Rear camera of PAX A920

Dünyanın dört bir yanındaki birçok PAX müşterisi, bilet ve rezervasyon durumunu onaylamak ve rezervasyon kayıtlarına erişmek için kamera ve tarayıcı özelliğini de kullanıyor. Örneğin ulaşım personelleri biletleme işlemlerini yaparken kimlik ve barkod okumayı gerçekleştirebiliyor veya bir otopark görevlisi kamera sayesinde plaka tanıma sistemi kullanarak hızlıca hesaplama ve ödeme alma işlemi yapabiliyor. Özellikle pandemi sırasında kamera ve barkod tarayıcı, Green Pass veya aşı durumunu doğrulama yönünden çok verimli ve hızlı bir çözüm olduğunu kanıtlamış oldu. Ayrıca üye işyerleri, herhangi bir özel şifre gerektiren panele giriş yapmak istediğinde yüz tanıma gerçekleştirme opsiyonunundan yararlanmak için kameraları ve tarayıcıları kullanabiliyor.

Kameralar ve barkod tarayıcılar, birçok Katma Değerli Hizmet (VAS) uygulaması için önemli bir özelliktir; örneğin, reyonda ödeme hizmeti ile kasada sıra beklemeden ödeme alınabiliyor ve böylece hem müşteri memnuniyeti artıyor hem de hizmet verme hızının yüksek olması sebebiyle kasa kuyruklarındaki müşteri kaybı minimuma indirgeniyor. Başka bir örnek verecek olursak; üye işyerleri, yeni ürün gruplarının fotoğraflarını çekmek için kamerayı kullandıklarını ve ardından bunları ürün kataloglarına ve e-ticaret sitelerine hızlıca yüklediklerini giderek artan bir şekilde gözlemliyoruz.

PAX IM30 Android PayPhone

Barkod tarayıcının sağladığı katma değer

PAX, birçok cihazda barkod tarayıcı seçenekleri sunarak sadece barkod okumak için ekstra bir cihaz satın alma ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Bir barkod tarayıcı cihazına ihtiyaç duyulmaması, çeşitli sektörlerde tezgah alanının genişlemesine ve ek cihaz masraflarının azalmasına olanak sağlıyor. Bu tarayıcılar sayesinde QR kodlarının daha hızlı ve daha doğru okunması sağlanıyor ve operasyonel verimlilikle müşteri memnuniyetini arttırıyor.

PAX A800 desktop Android

PAX’ın bir POS terminalinden çok daha fazlası olduğunu ve her sektörde yenilikçi çözümler üretip katma değer sağlayabilecek bir yapı yarattığını vurgulamamıza güzel bir örnek: Bazı üye işyerleri aynı zamanda depolarını kontrol etmek, stok sayımı amacıyla mağaza içi teslimatları kaydetmek ve ürün fiyatını doğru kontrol etmek gibi ihtiyaçlarda PAX terminallerinin tarayıcı özelliğini kullanıyor.

Android uygulamaların POS özelinde kullanımı yaygınlaştıkça, barkod tarayıcıların ürünlerimizde daha da popüler hale gelmesini ve yazılım geliştiricilerin bu faydadan daha iyi yararlanacağını öngörüyoruz.

Hoparlör ve mikrofon

Pek çok PAX ürünü, hem son kullanıcılara hem de üye işyerlerine muazzam bir değer sunabileceğinden, sesli uyarıya ek olarak bir hoparlör ve mikrofon içeriyor. Hoparlör, bir işlem sırasında, (başarılı bir temassız kart okuma veya bir QR kodu işlemi sırasında) her aşamada sağlanacak net sesli onay uyarılarına izin veriyor. Örneğin hataları bildirmek veya ne zaman işlem yapılması gerektiğini sormak için de kullanılabilirler, böylece özel gereksinime ihtiyaç duyan müşterilerine de en iyi şekilde hizmet vermelerini sağlayacak çözümler geliştirilebilmekte. PAX terminalleriyle katma değer yaratmak tamamen yaratıcılığa bağlı! İstenilen her alanda çözüm yaratmak için mutlaka uygun bir PAX terminali görebilirsiniz.

broken image

Sektör lideri terminal ve yazılım yönetim platformumuz olan MAXSTORE'dan başarılı uygulama indirmeleri, sesli tonlar aracılığıyla iletilebilmektedir. Ayrıca 2 yönlü sesli iletişime izin vermek için hoparlör ve mikrofon özelliklerini kullanarak uzaktan desteğin çeşitli senaryolarda kullanılmasına yardımcı olur. Özellikle satış otomatları ya da otopark giriş-çıkışları gibi çalışan etkileşiminin olmadığı ortamlarda, son kullanıcı ile sesli iletişim de çok kullanışlı ve değerli olabilir.

Erişilebilirlik modu

Yenilikçi erişilebilirlik modumuz, görme bozukluğu olanlara gerçek bir değer katar ve işlem yaparken ayrımcılığa veya dışlanmayla karşılaşmamalarına yardımcı olur. Bu işlev sayesinde Android SmartPOS dokunmatik ekranını ve hoparlörünü kullanabilirler. Örneğin müşteriye giriş ve temizleme tuşlarını bulmalarına yardımcı olmak için talimatlarla birlikte sesli rehberlik sağlanabilmektedir. Bu bilinen sabit konumlardan kullanıcı daha sonra diğer noktalara yönlendirilebilir. Doğru tuş bulunduğunda "aşağı hareket et" veya “olumlu” gibi sesli onay mesajları, "çift dokunma" işlemiyle birlikte kullanıcının duyması için oynatılır. Bu gelişmiş özellikler, üye işyerlerinin sosyal duyarlılığını artırmak ve müşteri memnuniyetini maksimize etmekte önemli rol oynamaktadır.

SAM ve SD Kartları

Güvenli Erişim Modülleri (SAM'ler) ve Güvenli Dijital (SD) kartların her ikisi de birçok PAX ürününde desteklenir. Bu kartlar sayesinde, yazılım geliştiricileri tarafından belirli ulusal veya sektöre özel güvenlik gereksinimlerini desteklemek veya genişletilmiş bellek özellikleri sağlamak için kullanabilme olanağı sağlar.

Bu kart yuvaları ayrıca dosya yedekleme, ürün kataloğu dosyalarını yükleme, veri aktarımı, kimlik doğrulama seçenekleri ve dijital iletişim yöntemlerinin (Örn: Whatsapp Business) desteklenmesini sağlar.

Temelleri unutmamak…

broken image

Bu gelişmiş özelliklerden bahsederken, hemen hemen her cihazda olması gereken klasik fonksiyonlara değinmemek olmaz. Örneğin, reklamlar, promosyon mesajları, kuponlar gibi bilgi fişi ve raporları için kullanılabilen hızlı bir termal yazıcı desteği, operasyonel verimlilik için önemli bir gerekliliktir (MAXSTORE platformu artık PSP'lerin ve acquirer’ların üye işyerlerinin oturum açması ve onların analiz edilmesi için bilgi fişi depolama ve raporlama sağlıyor). Ayrıca temaslı ve temassız kart okuyucuları, 2G, 3G, 4G, WiFi ve Bluetooth'u destekleyen kablosuz iletişim teknolojileri, Android SmartPOS cihazlarının tam zamanlı coğrafi konumunun bilinmesinin mümkün kılınması gibi pek çok temel, ancak yüksek önemli özellikten de bahsedilebilir.

broken image

PAX perspektifi

PAX Teknoloj, müşteriler için her zaman maksimum değer yaratmayı gözetir ve geleceğe dönük yatırım sağlamak için ürünler tasarlar. Güzel tasarlanmış olmaları ve harika görünmelerinin yanı sıra, kullanımları daha kolaydır ve yüksek güvenilirlik ve güvenlik sunarlar. PAX terminalleri, yeni fırsatlar yaratmak ve üye işyerlerine, ödeme kuruluşlarına (PSP) ve son kullanıcılara birden fazla avantaj sağlamak için birçok gelişmiş teknik özellik ile birlikte gelir. PAX'ta işin doğası gereği güvenlik her şeyden önemlidir, donanım ve Yazılım geliştirmelerinde her zaman bu standartlara uygun şekilde adımlar atılır ve kontrol edilir. Yazılım geliştiricileri, terminallerin potansiyellerini ve olanaklarını ortaya çıkarmak için kullanıma sunduğumuz tüm teknik imkanları kullanabilir.

broken image

PAX'in stratejisi, ödeme kabulünden çok daha geniş bir perspektif olan ileriye dönük bir stratejidir. Android SmartPOS stratejimiz ise tek bir cihazda çalışan birden fazla uygulamaya dayanmaktadır. Sektörün önde gelen uygulama pazaryeri ve terminal yönetim platformu MAXSTORE aracılığıyla sunulan bu yeni nesil uygulamaların birçoğu, yukarıda bahsettiğimiz gelişmiş ekran, kamera, hoparlör, kart okuma özellikleri ve diğer teknolojileri içerisinde barındırıyor olup, katma değerli çözümlerin yaratılmasında önemli rol oynamaktadır.

PAX’ın geliştirdiği çözümler hakkında daha detaylı bilgi edinmek ve ürünlerimizden yararlanmak isterseniz lütfen bizimle iletişime geçin.