Birden fazla kasaya sahip perakende işletmeleri, Android SmartPOS çözümleriyle hangi avantajlardan yararlanıyor?

· Beyaz kağıt
broken image

Bertrand Moussu, Managing Director, PAX France

Alan Scully, General Manager, PAX South Africa

Daha önce Ingenico ve Verifone’da, şimdi ise PAX’ta faaliyet gösteren iki perakende uzmanı, süpermarketlerin ve zincir mağazaların, Android SmartPOS terminalleri sayesinde kasa sistemlerine bağlı eski PINpad’lere yatırımlarını nasıl azaltmaya başladıklarını inceliyor.

Büyük kurumsal markaların benzersiz gereksinimleri ve ihtiyaçları olabilir

En büyük perakende firmaları, genel kredi ve banka kartı işlemlerinin önemli bir bölümünü fiziksel mağazalardan ve dijital satış kanallarından oluşan bir akıştan elde etmektedir. En yüksek işlem hacimleri genellikle süpermarketlerden gelir, ancak perakendeciler ayrıca giyim, yapı, ev mobilyası, genel perakende, eczane ve indirim(outlet) mağazalarını da içermektedir. Bu sektörlerdeki markaların fiziksel mağaza formatlarındaki farklılıklara rağmen, her bir satış noktası, birden fazla ödeme yöntemi ve kasa aracılığıyla çok yüksek günlük hacimleri işlemekte olup çok çeşitli ihtiyaçlar barındırır. Bu tür büyük ölçekli perakendecilerin ve KOBİ’lere göre ihtiyaçları ve öncelikleri farklı olmaktadır.

broken image

Bu temel farklılıklardan biri, POS terminallerinin yazarkasalar ve diğer mağaza içi teknoloji altyapısı ile tam olarak entegre edilmesi gerektiğidir.

Birkaç yıl önce PAX olarak, bu alandaki büyük ölçekli perakendecilere hitap etmeye yönelik önemli bir stratejik hedef belirledik ve önemli yatırımlar yaptık. Bu alanda profesyonel iş insanlarıyla çalıştık ve işe alımlar yaptık, perakendeye özel yeni nesil ürünler tasarladık (Örn, yeni nesil Android PINpad A35 gibi), dünyanın dört bir yanındaki perakende firmalarına hizmet veren ana ödeme altyapılarıyla ve perakende ticaret platformlarıyla entegrasyonları tamamladık.

broken image

Bu blogda, büyük ölçekli perakendecilerin eski Verifone ve Ingenico terminallerini değiştirirken neden PAX'i seçmeleri gerektiğini ortaya koyacağız. PAX terminallerini doğrudan ya da bir ödeme kuruluşu, banka veya acquirer aracılığıyla firmalara sağlayabilmekteyiz. Bu sayede, terminalleri genel bir ticari hizmet sözleşmesinin parçası olarak birleştirebilir ve çalışma yöntemlerini değiştirmelerine gerek kalmadan PAX’ın katma değerli hizmetlerinden faydalanabilirler.

Güvenlik ve uyumluluk: en büyük öncelik

Veri ihlali gibi bir durumun etkisi çok zarar verici ve gerçekten maliyetli olmaktadır. Bu sebeple marka itibarını ve son müşterileri korumanın kritik önemini en iyi şekilde anlıyoruz. Bu mantalite ile hareket ederek, risklere yönelik önleyici adımlar atıp henüz riskler oluşmadan gerekli önlemlerin alınmasını sağlıyoruz.

PAX Teknoloji’nin, ödeme sistemlerinin doğası gereği en önemli önceliği güvenlik olmuştur. Ödeme çözümlerimizin tamamı son derece güvenli ve en yüksek uluslararası ödeme altyapıları ve acquirer standartlarına göre sertifikalandırılmıştır. Ayrıca güvenlik konusunda en önemli standartlardan biri olan PCI standartlarını da karşılanmakta ve benzersiz güvenlik önlemleri sunulmaktadır.

Detayları sıralamak gerekirse:​

  1. PAX A35 Android Retail PINPad, en son PCI PTS 6 standartlarına göre onaylanmıştır ve 2030 yılına kadar rahatlıkla güvenli kullanım sağlar. Bu sayede cihazların güvenli ve uzun ömürlü kullanımı Garanti altına alınmış olur ve müşteriler için yatırım getirisini (ROI) en üst düzeye çıkarır.
  2. PAX terminalleri için yayınlanan birçok uygulama, PCI tarafından uçtan uca şifreleme (P2PE) yaptığına dair onaylanmıştır ve mağazaların PCI DSS kapsamına dahil olmamasını sağlamaktadır. Böylelikle PAX perakende firmaları için çok ciddi bir yatırım ve efor sürecini kendisi üstlenmiş oluyor.
  3. PAX, uzaktan key yönetimine izin veren ve böylece terminallerin saha firmalarına geri gönderilmesi ihtiyacını ortadan kaldıran bir PCI P2PE sertifikalı Uzaktan Key Enjeksiyonu (Remote Key Injection) hizmeti sunar. Operasyonel olarak büyük kolaylık ve maliyet tasarrufu sağlayan bu hizmet ile müşteriler, hem daha hızlı hem de daha az maliyetli çözümümüzden yararlanmış olmaktalar. 
  4. Android SmartPOS terminallerinden maksimum düzeyde yararlanmanın anahtarı olan, gelişmiş bir terminal yönetim platformu ve uygulama pazaryeri MAXSTORE (önceden PAXSTORE olarak tanımlanmaktaydı) için, PCI DSS sertifikasını tamamladık. Bu süreç sayesinde perakende markalarının herhangi bir güvenlik veya ödeme altyapısıyla maliyetli çalışmalar yapma gereksinimlerini ortadan kaldırdık.   
broken image

Daha önceki blog yazımızdan güvenlikle ilgili yaptığımız çalışmalar hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Daha düşük toplam sahip olma maliyeti (Total cost of ownership)

Büyük perakende markaları, ödeme altyapılarına önemli yatırımlar yapıyor. POS terminalleri, yazarkasalar, PINpad'ler, system entegrasyonları ve back-end çalışmaları gibi birçok çalışma ile bir ödeme akışı yaratmak adına ciddi oranda bir maliyet ortaya çıkıyor.

Biz de PAX olarak, bu alanda oluşan maliyeti azaltmak, kullanım ve entegrasyon kolaylığı sağlamak amacıyla yeni ürünler ve çözümler geliştiriyoruz. Tasarımında birçok özelliği barındıran Android SmartPOS terminallerimiz sayesinde, müşterilerimize birçok konuda avantaj sunuyoruz. Dayanıklı olması sebebiyle daha az arıza oranı, MAXSTORE aracılığıyla çok fonksiyonlu bir terminal Yönetim sistemi ile toplam sahip olma maliyetinin alternatif çözümlere göre çok daha düşük olması konusunda yardımcı oluyoruz. Ek olarak, MAXSTORE sayesinde çoğu sorun artık hızlı ve uzaktan çözülebildiğinden, maliyetli ve finansal kayba yol açan cihaz değişim süreçlerine olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor ve bu süreçleri önleyerek önemli mali tasarruflar sağlıyoruz.

Daha önce de belirtildiği gibi PAX A35'in PCI PTS 6 sertifikalı olması, geleceğe yönelik güvenli bir yatırım olduğu anlamına gelmekte olup en yeni Android 10 işletim sistemini desteklemesi sayesinde toplam sahip olma maliyeti yönünden harika bir çözüm olarak ön plana çıkmaktadır.

broken image

Android ile çalışan (PayDroid OS adı verilen özel, sağlamlaştırılmış ve şifrelenmiş bir sürüm) bu akıllı terminaller, çoğu ülkede yeni sertifika ihtiyacı doğurmadan geleneksel ödeme uygulamalarıyla birlikte çalışabilen ve tek bir cihazda birden fazla uygulamayı ve Katma Değerli Servisleri (VAS) yönetilebilmesine olanak sağlayan altyapıya sahiptir. Bu yönde yapılan geliştirmeler sayesinde verimliliği en üst düzeye çıkararak hem tezgah üzerinde işgal edilen alan minimuma indirilir hem de tedarik edilmesi gereken ekipman sayısını azaltarak finansal tasarruf sağlanır. Artık dünyadaki birçok perakende markası, mağazalardaki müşteri sayısını artırmak için VAS'ı halihazırda kullanıyor ve maksimum müşteri memnuniyeti ile yüksek verimli operasyonel süreçler yaratılmasını mümkün kılıyor.

broken image

Daha hızlı işlem, daha kolay kullanım

Terminallerimizi ve katma değerli servislerimizi, yüksek hacimli perakende markalarının yoğun kasa sıraları sebebiyle yaşadığı müşteri ve gelir kaybını göz önünde bulundurarak tasarlıyoruz. Bu tipte perakendecilerin ölçeği ve yüksek işlem hacmi sayesinde, 1 saniyelik bir işlem tasarrufunun bile büyük ölçekte finansal etki yarattığının bilincindeyiz.

CPU işlem hızı, hızlı işlemlerin sağlanmasında en önemli faktör olup tam da bu nedenle PAX, A35'i daha hızlı ARM Cortex A53 1.6 Ghz dört çekirdekli 64/32 bit CPU kullanarak tasarladı. Bu en yeni nesil işlemciler, günümüzün akıllı telefonlarının büyük bir kısmına güç sağlamak için kullanılanla aynı olmakla birlikte, PAX terminallerinin tasarımları zamanının üç ila beş yıl ötesinde seyretmektedir. Yarattığı birçok olumlu etki sebebiyle birçok büyük perakende markası A35 Smart PINpad’i tercih etmiştir.

broken image

Birçok kasanın mevcut olduğu bir mağazada, tüketicinin POS terminali ile daha doğrudan bir etkileşime sahip olması önemlidir. PAX'ın ana rakiplerimizden en az %14 daha büyük ekranlar tasarlaması ve hizmet sunmasının ana nedenlerinden biri de budur. Müşteri kuyruklarının uzamasını engellemeye yardımcı olarak müşteri ve gelir kaybını önlemede önemli bir faktör olarak görev alır.

Android SmartPOS Terminalleri ailesi

Perakendeciler, genellikle birçok Ödeme yöntemini müşteri kaybını önlemek amaçlı desteklemek durumundadırlar ve bu sebeple POS terminali yönünden birden fazla ürün kullanımına ihtiyaç duyabilmekteler. Örnek verecek olursak: sabit ödeme noktalarında kullanılmak üzere PINpad’ler; mağaza içi personellerde kablosuz el terminalleri; sabit tezgah noktaları için desktop (masaüstü) terminaller; self servis kiosklarda kullanım için unattended modüller gibi senaryoları sıralayabiliriz.

PAX’ın yukarıda saydığımız gibi ihtiyaçları bütünsel olarak ele aldığı ve genellikle tek bir cihaz ile tüm görevlerin yerine getirilebildiği senaryolar için geliştirdiği birçok model mevcut:

  • A35 Android PINpad
  • A920 Android Mobil SmartPOS
  • A77 & A50 Android MiniPOS 
  • A800 & A80 Android Desktop SmartPOS
  • IM30 Android Unattended POS Terminali (UPT)
  • E-Series Android SmartECR (Büyük Ekranlı Kasa Çözümü)
  • SK-Series Android SmartKiosk
broken image

Bu modellerin en büyük avantajı, Android işletim sistemi sayesinde tüm ihtiyaçlara uygun uygulamaların aynı anda çalıştırılabilmesinin mümkün olması ve bu sayede operasyonel ve finansal verimlilik sağlanması perakende markaları için muazzam bir fayda sağlamaktadır.

Ayrıca çeşitli alanlarda ihtiyaç olabileceğini düşündüğümüz, dijital olarak imza atılmasını sağlayan Aries serisi çözümlerimizle de sektörlere özel gereksinimlerde kullanılabilecek senaryolarda hizmet verebilmekteyiz.

broken image

Büyük perakendeciler için iyileştirilmiş çözümler

Perakende markaları için diğer bir gereksinim ise, mülkiyetlerinde bulunan terminalleri kontrol ve raporlama yönünden takip etmek ve yönetmek olmaktadır. Bu alanda müşterilerimize büyük fayda sağlayan MAXSTORE önemli bir katma değere sahiptir.

PAX ürünleri, müşteri edinme ve tutma, operasyonel verimliliği artırma gibi konulara yardımcı olan birçok yenilikçi özelliği desteklemek üzere tasarlanmıştır. Örneğin A35, üzerinde barkod bulunan çeşitli pazarlama kuponları için QR kodlarının okunmasına veya alternatif ödeme yöntemlerine erişilmesine izin veren bir ön kamera ile birlikte üretilmektedir.

Ayrıca A35, çeşitli port girişleri sayesinde direkt olarak cihazlara bağlanabilir, örneğin ethernet üzerinden güç verilerek diğer cihazlarla bağlantı kurulması sağlanabilir. Bu sayede her bir noktaya yedek bir güç soketi ve ek bir ağ bağlantı noktası koyma ihtiyacını ortadan kaldırır. Bu tarz durumlarda bahsi geçen türde arabirimler oluşturmak ve ağ altyapısındaki bağlantı noktalarının sayısını artırmak, genellikle POS terminallerine yapılan yatırımdan daha pahalıya mal olabilen pahalı bir uygulamadır.

broken image

Büyük perakendeciler için birden çok satış kanalının önemini bilerek geliştirdiğimiz ürünler sayesinde sadece kasa satışlarından ibaret değil, mağazadan teslim alma, reyonda ödeme gibi diğer çapraz satış kanallarına da uyum sağlayabilmekte ve çözüm geliştirmekteyiz.

Mağazanın operasyonel ihtiyaçları ve müşteri memnuniyeti aynı anda sağlayabildiğimiz bu terminaller sayesinde kasa sıralarından dolayı oluşan müşteri kaybını ve dolayısıyla finansal kaybı önleyen geniş ürün yelpazemiz mevcut. Örneğin A77, A910 ve A920Pro terminallerimiz, entegre barkod tarayıcılarla birlikte reyonda ödeme hizmeti sağlamak ve kasada sıra beklememek için ideal çözümlerden biridir.

PAX perspektifi

Büyük ölçekli perakendecilerin POS terminallerini seçerken bir dizi özel gereksinimi bulunuyor. PAX olarak, bu gereksinimlere özel terminaller ve çözümlerimiz ile faydayı maksimize etmek için doğru bir partneriz. Son yıllarda yaptığımız büyük yatırımlar sayesinde bu gereksinimlere yönelik somut çözümler üretiyoruz.

Güvenlik PAX için her zaman bir numaralı öncelik olmuştur ve tüm üretim çalışmalarında bu hususta gerekli önlemleri ve en son uluslararası sertifikaları almış bir dünya markasıdır.

Son olarak şunu da belirtmek isteriz ki; tek tek bakıldığında bu özellikler küçük görünebilir, ancak bir bütün olarak ele alırsak Android SmartPOS çözümleri, klasik Linux PINPad'lere göre daha güçlü bir değer üretip iş akışına önemli katkılarda bulunmaktadır. Ayrıca terminal yönetim platformumuz MAXSTORE, PAX ile iş ortağı olan işletmeler için rakipsiz bir performans ve kullanıcı deneyimi sunarak, operasyonel esneklik, daha az maliyet ve yüksek müşteri memnuniyeti sağlamaktadır.

broken image

PAX’ın geliştirdiği çözümler hakkında daha detaylı bilgi edinmek ve ürünlerimizden yararlanmak isterseniz lütfen bizimle iletişime geçin.